Ga verder naar de inhoud

Over ons

De RuimteVaart is een plek aan de vaart in Leuven waar mensen actief samenwerken aan een wereld zonder armoede en uitsluiting. De organisatie is opgericht in 1996 onder de naam 'Leren Ondernemen'. De gebouwen van de oude drukkerij in de Valkerijgang zijn omgetoverd tot een oase van groen. Je vindt er ruimte en een gezellige bedrijvigheid waarbij iedereen welkom is.

Omdat armoede in essentie terug te brengen is tot een gebrek aan ruimte -fysiek, mentaal, sociaal- wil de RuimteVaart in eerste plaats een plek zijn waar iedereen welkom is. Waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, praten en activiteiten organiseren. Armoede is zoveel meer dan een financieel probleem. Het is een kluwen van sociale uitsluiting waardoor de kloof tussen wie arm is en wie niet almaar groter wordt. Armoede uitbannen komt neer op het wegwerken van die kloof.

Alles begint bij ruimte maken voor iedereen die buiten de maatschappelijke normen valt. Bij de RuimteVaart vinden mensen een plek die hun eigenheid erkent en hun talenten apprecieert. Volwassenen en kinderen ontwikkelen hier een bredere kijk, ervaren solidariteit en een groeiend gevoel van zelfvertrouwen. Van daaruit kunnen dromen en hoop ontstaan.

Bij ons kan je jezelf zijn, nieuwe mensen leren kennen en meedoen met tal van activiteiten. Op deze fijne groene plek vind je ruimte. Ruimte voor jezelf, ruimte voor je kinderen en voor elkaar. Ga mee op ontdekking, vind energie en goesting om de handen uit de mouwen te steken en om mee te bouwen aan deze plek.

Kom gerust eens langs, de ontvangst is hartelijk en de koffie staat klaar.

De RuimteVaart is erkend en gesubsidieerd als Vereniging waar armen het woord nemen, Lokale Diensteneconomie, Preventieve Gezinsondersteuning en energiesnoeiers.

Doe mee B

Filmpje de RuimteVaart

Wat is de RuimteVaart? Maak kennis met de RuimteVaart & kijk even bij ons binnen.

Filmpje de RuimteVaart

Kijk even binnen bij onze werking... Wat heeft de RuimteVaart te bieden?

Lees meer

Jaarverslag 2022

2022 was een jaar met veel lichtpuntjes en grenzen die we samen stelden zodat daarbinnen veel mogelijk wordt.

Ons jaarverslag biedt een beknopt overzicht van de resultaten en hoofdlijnen binnen onze deelwerkingen, met een vooruitblik naar waar De RuimteVaart op inzet in 2023.

20220825 095628

Uitgelichte Projecten

Wijland

Gezinswerking 'Wijland'

‘Wijland’ is de gezinswerking binnen de RuimteVaart waar kinderen, ouders en begeleiders samen een veilige en duurzame plek creëren om te spelen en te groeien.

Lees meer
Energiesnoeiers 2023 site2

Team duurzaam wonen

Team duurzaam wonen van de RuimteVaart ondersteunt mensen in armoede bij woonvragen en woonproblemen. De energiesnoeiers komen aan huis om te helpen besparen op je energiefactuur. Een team vrijwilligers kan je verder helpen bij bredere woonvragen.

Lees meer
kookboek 2019 groep

sociaal restaurant

Lees meer

Met de steun van

2022 Leuven logo vertical rgb
Logo OCMW
Vlaanderen verbeelding werkt
Vlaams brabant png zwart png
LCI emblem 2color web 2
Soroptimist logo

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over onze vereniging? Onze poort in de Valkerijgang staat altijd open. Wandel gerust eens binnen elke werkdag tussen 9u en 17u. Of stuur ons een bericht