Ga verder naar de inhoud

Team duurzaam wonen

Team duurzaam wonen van de RuimteVaart ondersteunt mensen in armoede bij woonvragen en woonproblemen. De energiesnoeiers komen aan huis om te helpen besparen op je energiefactuur. Een team vrijwilligers kan je verder helpen bij bredere woonvragen.

Energiesnoeiers

De energiesnoeiers van de RuimteVaart komen bij je thuis op bezoek om te helpen besparen op je energiefactuur.

Het deskundig advies en de geplaatste materialen zijn gratis voor mensen die een sociaal tarief hebben, verhoogde tegemoetkoming, voor klanten van het OCMW, mensen met een budgetmeter, huurders van een sociale woning... en dit voor inwoners van Groot-Leuven (Leuven, Wilsele, Kessel-Lo, Wijgmaal, Heverlee) en Herent.

Het team van de energiesnoeiers maakt telefonisch of via mail een afspraak om bij je thuis langs te komen. Allereerst bekijken we samen je energiefactuur: krijg je alle voordelen waarop je recht hebt? Heb je de goedkoopste leverancier? Daarna maken we een rondgang door je huis en geven we tips om energie te besparen. We kijken ook naar de veiligheid van oude toestellen. Hierna plaatsen we onze gratis energiebesparende materialen zoals spaarlampen, radiatorfolie, spaardouchekop, tochtlatten,...

Begrijp je niet zo goed Nederlands? Geen probleem! In ons team zijn er mensen die Nederlands, Frans, Engels én Arabisch kunnen spreken.

Bel of mail gerust voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Energiesnoeiers 2020
© Rob Stevens

De energiesnoeiers keken naar mijn energiefactuur en hebben alle kamers van ons huis doorlopen. Aan de raamkozijnen spoten ze siliconen en ze vervingen de bestaande lampen door spaarlampen. Ze zijn ook gaan praten met de huisbaas over dakisolatie. Daar bestaan goedkope leningen voor, wat de huisbaas niet wist.

Ivo, 66 jaar

Zelf een energiescan aanvragen?

Hieronder vind je het aanvraagformulier. Vul het even in en mail dit door naar ons!

Duurzaam wonen - vrijwilligerswerking (in opstart)

Nog maar net uit de startblokken! Dit project, dat in september 2020 in samenwerking met de stad Leuven opgestart is, wil verder, breder en dieper gaan waar de taak van de energiesnoeiers eindigt.

Het project werkt met vrijwilligers. Deze vrijwilligers zullen kort opgeleid worden in wat armoede betekent, wat de energiesnoeiers net doen, en in de sociale kaart van Leuven. Zij zullen ingeschakeld worden om mee te gaan op energiescan, en zorgen voor een bredere, diepere en langere opvolging: ze gaan aan de slag met problemen rond de energie - en waterfacturen en de kwaliteit van de huurwoning of het huurcontract. Verder polsen ze of mensen de Uitpas kennen, interesse hebben in vrijwilligerswerk (om de taal sneller te leren), of mensen nood hebben aan sociale connectie, een babbel bij het CAW, een plek om met hun gezin leuke dingen te doen, of ze een toestel hebben dat kapot is (en door Maakbar kan hersteld worden), … en of ze wel al hun rechten kennen en de ondersteuningsmogelijkheden die de stad en haar instanties te bieden heeft.

Woonoverleg

Relevante nieuwsberichten

Onbetaalbaar? Onaanvaardbaar! Energiesnoeiers van de RuimteVaart steunen de campagne van Welzijnszorg.

23 november 2020 | Anna

De campagne van Welzijnszorg gaat dit jaar over het thema wonen. Voor 1 op 5 gezinnen in Brussel en in Vlaanderen is wonen onbetaalbaar… Dat is voor ons onaanvaardbaar!