Ga verder naar de inhoud

Team duurzaam wonen

Team duurzaam wonen van de RuimteVaart ondersteunt mensen in armoede bij woonvragen en woonproblemen. De energiesnoeiers komen aan huis om te helpen besparen op je energiefactuur. Een team vrijwilligers kan je verder helpen bij bredere woonvragen.

Energiesnoeiers

De energiesnoeiers van de RuimteVaart komen bij je thuis op bezoek om te helpen besparen op je energiefactuur.

Het deskundig advies en de geplaatste materialen zijn gratis voor mensen die een sociaal tarief hebben, verhoogde tegemoetkoming, voor klanten van het OCMW, mensen met een budgetmeter, huurders van een sociale woning... en dit voor inwoners van Groot-Leuven (Leuven, Wilsele, Kessel-Lo, Wijgmaal, Heverlee) en Herent.

Het team van de energiesnoeiers maakt telefonisch of via mail een afspraak om bij je thuis langs te komen. Allereerst bekijken we samen je energiefactuur: krijg je alle voordelen waarop je recht hebt? Heb je de goedkoopste leverancier? Daarna maken we een rondgang door je huis en geven we tips om energie te besparen. We kijken ook naar de veiligheid van oude toestellen. Hierna plaatsen we onze gratis energiebesparende materialen zoals spaarlampen, radiatorfolie, spaardouchekop, tochtlatten,...

Begrijp je niet zo goed Nederlands? Geen probleem! In ons team zijn er mensen die Nederlands, Frans, Engels én Arabisch kunnen spreken.

Bel of mail gerust voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Energiesnoeiers 2020
© Rob Stevens

De energiesnoeiers keken naar mijn energiefactuur en hebben alle kamers van ons huis doorlopen. Aan de raamkozijnen spoten ze siliconen en ze vervingen de bestaande lampen door spaarlampen. Ze zijn ook gaan praten met de huisbaas over dakisolatie. Daar bestaan goedkope leningen voor, wat de huisbaas niet wist.

Ivo, 66 jaar

Zelf een energiescan aanvragen?

Vraag een energiescan op een van volgende manieren:

- Vul je aanvraag in via het online formulier.

- Download het aanvraagformulier, vul het in en mail het ons terug.

- Telefoneer naar de RuimteVaart en vraag naar de energiesnoeiers.

Duurzaam wonen - vrijwilligerswerking

Wat is het vrijwilligersproject?

Het vrijwilligersproject werkt met … vrijwilligers! Zij worden ingeschakeld om mee op huisbezoek te gaan met de energiesnoeiers en gaan verder waar de taak van de energiesnoeiers stopt. Zo kunnen ze vragen beantwoorden die verder gaan dan energie alleen.

De vrijwilligers gaan aan de slag met problemen rond wonen in de brede zin van het woord: dat kan gaan over premies waar ze recht op hebben, maar die ze niet krijgen, problemen met woonkwaliteit, maar ook vragen over de Uitpas, de sociale kruidenier… De vrijwilligers proberen hen wegwijs te maken in het aanbod van de vele Leuvense verenigingen.

Zo zorgen we er samen voor dat iedereen een weg vindt naar de hulp die ze nodig hebben en dat iedereen graag kan wonen in Leuven.

Stand van zaken?

De vrijwilligerswerking is in het najaar van 2021 van start gegaan, maar we zijn nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In onze vrijwilligersvacature vind je meer informatie.

Interesse?
Mail naar sanne.o@deruimtevaart.be of bel naar 016/67 90 04 en vraag naar Sanne O. We bekijken dan samen of dit iets voor jou is.

Woonoverleg

Contactpersoon:

Stijn, Sanne, Henri, Ihsaan, Stienus

Relevante nieuwsberichten

Recht op wonen: meer dan een dak boven je hoofd?

18 februari 2022 | Freya, Birgit, Katrien

Woonkosten swingen de pan uit. Al helemaal voor wie het financieel niet breed heeft. Opties zijn: hopen op een sociale huurwoning, maandelijks worstelen om rond te komen, toch verhuizen naar een goedkopere plek, … Welke keuzevrijheid rest er mensen die in armoede leven nog bij het vinden van een woonst?

Gezocht: enthousiaste begeleider / projectverantwoordelijke (V/X/M) voor de vrijwilligerswerking Duurzaam Wonen

21 september 2021 | Freya

De RuimteVaart is op zoek naar een begeleider / projectverantwoordelijke voor de vrijwilligerswerking Duurzaam Wonen. Met ervaring in het ondersteunen van vrijwilligers en voeling met de thema's armoede & wonen heb je de nodige capaciteiten in huis om dit project te trekken!

‘Sorry, geen huurpremie voor jou, want je huur is te hoog. Hoe absurd is dat?’

24 juni 2021 | Lore Soetemans, Silke Hermans, Birgit Goris

Betaalbaar wonen is een probleem in Leuven en al zeker voor wie het financieel niet breed heeft. Stagiairs sociaal werk Silke en Lore werden gegrepen door de absurditeit van regelgeving toen ze RuimteVaart-medewerker F. wilden ondersteunen bij het aanvragen van een huurpremie.