Ga verder naar de inhoud

Team duurzaam wonen

Team duurzaam wonen van de RuimteVaart ondersteunt mensen in armoede bij woonvragen en woonproblemen. De energiesnoeiers komen aan huis om te helpen besparen op je energiefactuur. Een team vrijwilligers kan je verder helpen bij bredere woonvragen.

Energiesnoeiers

De energiesnoeiers van de RuimteVaart komen bij je thuis op bezoek om te helpen besparen op je energiefactuur.

Het deskundig advies en de geplaatste materialen zijn gratis voor mensen die een sociaal tarief hebben, verhoogde tegemoetkoming, voor klanten van het OCMW, mensen met een budgetmeter, huurders van een sociale woning... en dit voor inwoners van Groot-Leuven (Leuven, Wilsele, Kessel-Lo, Wijgmaal, Heverlee) en Herent.

Het team van de energiesnoeiers maakt telefonisch of via mail een afspraak om bij je thuis langs te komen. Allereerst bekijken we samen je energiefactuur: krijg je alle voordelen waarop je recht hebt? Heb je de goedkoopste leverancier? Daarna maken we een rondgang door je huis en geven we tips om energie te besparen. We kijken ook naar de veiligheid van oude toestellen. Hierna plaatsen we onze gratis energiebesparende materialen zoals spaarlampen, radiatorfolie, spaardouchekop, tochtlatten,...

Begrijp je niet zo goed Nederlands? Geen probleem! In ons team zijn er mensen die Nederlands, Frans, Engels én Arabisch kunnen spreken.

Bel of mail gerust voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Energiesnoeiers 2023 site2

De energiesnoeiers keken naar mijn energiefactuur en hebben alle kamers van ons huis doorlopen. Aan de raamkozijnen spoten ze siliconen en ze vervingen de bestaande lampen door spaarlampen. Ze zijn ook gaan praten met de huisbaas over dakisolatie. Daar bestaan goedkope leningen voor, wat de huisbaas niet wist.

Ivo, 66 jaar

Zelf een energiescan aanvragen?

Vraag een energiescan op een van volgende manieren:

- Vul je aanvraag in via het online formulier.

- Download het aanvraagformulier, vul het in en mail het ons terug.

- Telefoneer naar de RuimteVaart en vraag naar de energiesnoeiers.

Duurzaam wonen - wegwijzers

Wie zijn de wegwijzers?
Wegwijzers zijn vrijwilligers die worden ingeschakeld om mee op huisbezoek te gaan met de energiesnoeiers.

De vrijwilligers gaan aan de slag met problemen rond wonen in de brede zin van het woord: dat kan gaan over premies waar ze recht op hebben, maar die ze niet krijgen, problemen met woonkwaliteit, maar ook vragen over de Uitpas, de sociale kruidenier… De vrijwilligers proberen hen wegwijs te maken in het aanbod van de vele Leuvense verenigingen.

Zo zorgen we er samen voor dat iedereen een weg vindt naar de hulp die ze nodig hebben en dat iedereen graag kan wonen in Leuven.

Interesse?
Er is nog plaats in ons team van wegwijzers! In onze vrijwilligersvacature vind je meer informatie.
Je kunt ook steeds een mail sturen naar sanne.o@deruimtevaart.be of bellen naar 016/67 90 04. We bekijken dan samen of dit iets voor jou is.

Woonoverleg

Contactpersoon:

Stijn, Sanne, Henri, Ihsaan, Stienus

Relevante nieuwsberichten

Hoog tijd voor hervorming. Naar een sociaal rechtvaardig energietarief!

02 juni 2023 | Stijn

Vanaf 1 juli 2023 wordt het uitgebreid sociaal tarief voor energie afgeschaft. 500.000 huishoudens verliezen hun recht op sociaal tarief. Uit berekeningen van VRT NWS blijkt dat de factuur van deze mensen in één klap tot 85 procent duurder kan worden.

Uw energiefactuur - een koude douche

17 februari 2023 | Stijn, Henri - energiesnoeiers De RuimteVaart

Nieuwsflash 6/2/2023:
“De federale regering bereikt een akkoord over de hervorming van de energiefactuur.”

Vol nieuwsgierigheid volgen de energiesnoeiers van armoedevereniging De RuimteVaart de berichten op. Elke dag gaan ze op huisbezoek bij mensen voor wie het betalen van de energiefactuur – naast heel wat andere zorgen – een permanente uitdaging vormt. Hervormingen in de energiefactuur hebben een grote impact op veel van hun dagelijkse klanten. Zoveel is zeker.

Recht op wonen: meer dan een dak boven je hoofd?

18 februari 2022 | Freya, Birgit, Katrien

Woonkosten swingen de pan uit. Al helemaal voor wie het financieel niet breed heeft. Opties zijn: hopen op een sociale huurwoning, maandelijks worstelen om rond te komen, toch verhuizen naar een goedkopere plek, … Welke keuzevrijheid rest er mensen die in armoede leven nog bij het vinden van een woonst?