Ga verder naar de inhoud

‘Sorry, geen huurpremie voor jou, want je huur is te hoog. Hoe absurd is dat?’

24 juni 2021, door Lore Soetemans, Silke Hermans, Birgit Goris

Betaalbaar wonen is een probleem in Leuven en al zeker voor wie het financieel niet breed heeft. Stagiairs sociaal werk Silke en Lore werden gegrepen door de absurditeit van regelgeving toen ze RuimteVaart-medewerker F. wilden ondersteunen bij het aanvragen van een huurpremie.

De lange weg naar een betere, gezondere of meer betaalbare woonst.

Medewerker F. staat al acht jaar (!) op de wachtlijst voor een sociale woning. Hij huurt al die tijd op de private markt. Wanneer hij aangeschreven wordt met de melding dat hij kans maakt op een Vlaamse huurpremie, neemt hij de documenten mee naar De RuimteVaart.

Stagiairs Lore en Silke gaan met F. aan de slag.

Waar het juist op misloopt? Je leest het in het artikel dat ze samen met begeleider Birgit schreven op sociaal.net: https://sociaal.net/opinie/sor...

Huis geld

Valse hoop & absurditeit

Het feit dat mensen door dergelijke brieven valse hoop krijgen, op iets waar ze uiteindelijk nét geen recht hebben, vonden ze ongelooflijk onrechtvaardig. Bovendien is het dan aan organisaties als De RuimteVaart om mensen bij de administratie te helpen en om dan het slechte nieuws over te brengen.

Eens zo schrijnend als blijkt dat wat F. meemaakte ver van een alleenstaand geval is.

Medewerker F. reageerde gelaten bij het slechte nieuws. Hij ziet uiteraard het nut niet meer in om in de toekomst nog administratieve stappen te zetten om zijn situatie te verbeteren.

De absurditeit en inefficiëntie van dit systeem samen met het geven van valse hoop, zette Lore, Silke en Birgit aan om het artikel te schrijven.

Laatste nieuwsberichten

De curatoren - of hoe burgers meewerken aan de programmatie van 30CC

14 juli 2022 | Freya

Drie jaar geleden vatte De RuimteVaart samen met de Buurtcentra Leuven en Buurtwerk 't Lampeke het curatoren project aan ism 30CC en Cera. Bedoeling: mensen van de Leuvense basiswerkingen betrekken bij het opstellen van de culturele agenda in Leuven. Ambitieus! Vier RuimteVaarders waren heel nauw betrokken. Doorheen corona.

Recht op wonen: meer dan een dak boven je hoofd?

18 februari 2022 | Freya, Birgit, Katrien

Woonkosten swingen de pan uit. Al helemaal voor wie het financieel niet breed heeft. Opties zijn: hopen op een sociale huurwoning, maandelijks worstelen om rond te komen, toch verhuizen naar een goedkopere plek, … Welke keuzevrijheid rest er mensen die in armoede leven nog bij het vinden van een woonst?

De RuimteVaart heeft financiële steun van bedrijven en burgers nodig.

09 december 2021 | Freya

Berichtgeving rond Poverello stelt dat deze organisatie over heel grote reserves beschikt maar dat deze niet naar armenzorg zouden gaan. Als armoedevereniging lezen we dit met verbijstering. Zelf moeten we jaarlijks op zoek naar minstens 35.000€ om het basisaanbod naar mensen in armoede rond te krijgen.