Ga verder naar de inhoud

‘Sorry, geen huurpremie voor jou, want je huur is te hoog. Hoe absurd is dat?’

24 juni 2021, door Lore Soetemans, Silke Hermans, Birgit Goris

Betaalbaar wonen is een probleem in Leuven en al zeker voor wie het financieel niet breed heeft. Stagiairs sociaal werk Silke en Lore werden gegrepen door de absurditeit van regelgeving toen ze RuimteVaart-medewerker F. wilden ondersteunen bij het aanvragen van een huurpremie.

De lange weg naar een betere, gezondere of meer betaalbare woonst.

Medewerker F. staat al acht jaar (!) op de wachtlijst voor een sociale woning. Hij huurt al die tijd op de private markt. Wanneer hij aangeschreven wordt met de melding dat hij kans maakt op een Vlaamse huurpremie, neemt hij de documenten mee naar De RuimteVaart.

Stagiairs Lore en Silke gaan met F. aan de slag.

Waar het juist op misloopt? Je leest het in het artikel dat ze samen met begeleider Birgit schreven op sociaal.net: https://sociaal.net/opinie/sor...

Huis geld

Valse hoop & absurditeit

Het feit dat mensen door dergelijke brieven valse hoop krijgen, op iets waar ze uiteindelijk nét geen recht hebben, vonden ze ongelooflijk onrechtvaardig. Bovendien is het dan aan organisaties als De RuimteVaart om mensen bij de administratie te helpen en om dan het slechte nieuws over te brengen.

Eens zo schrijnend als blijkt dat wat F. meemaakte ver van een alleenstaand geval is.

Medewerker F. reageerde gelaten bij het slechte nieuws. Hij ziet uiteraard het nut niet meer in om in de toekomst nog administratieve stappen te zetten om zijn situatie te verbeteren.

De absurditeit en inefficiëntie van dit systeem samen met het geven van valse hoop, zette Lore, Silke en Birgit aan om het artikel te schrijven.

Laatste nieuwsberichten

Gezocht: begeleider sociaal restaurant (M/V/X) - 60%

21 september 2021 | Freya

Het restaurant team van de RuimteVaart is op zoek naar een gedreven begeleider. Draag je het begeleiden van een diverse groep mensen in het hart? Heb je koken voor groepen in de vingers? Dan ben jij misschien wie we zoeken!

Vrijwilligers/buddies (X/V/M) gezocht voor onze werking Duurzaam Wonen

30 juni 2021 | Mees

Duurzaam Wonen is een deelwerking van De RuimteVaart. De energiesnoeiers van deze werking gaan dagelijks op huisbezoek bij mensen in armoede. Zij helpen hen om te besparen op hun energiekosten. Dagelijks ervaren zij dat energiearmoede maar een deeltje is van een groter verhaal van uitsluiting en (woon)noden. In hun zoektocht naar oplossingen, ontstond hun idee van de vrijwilligers/buddywerking. Vanuit de Stad Leuven wordt dit project financieel ondersteund.

Misschien ben jij wel zo’n vrijwilliger?

Geëngageerde bestuurders (V/M/X) gezocht voor de RuimteVaart

11 februari 2021 |

Ons bestuur zoekt versterking! Een warme oproep aan wie zijn/haar/hun expertise en netwerk mee wil inzetten voor de RuimteVaart.