Ga verder naar de inhoud

Hoog tijd voor hervorming. Naar een sociaal rechtvaardig energietarief!

02 juni 2023, door Stijn

Vanaf 1 juli 2023 wordt het uitgebreid sociaal tarief voor energie afgeschaft. 500.000 huishoudens verliezen hun recht op sociaal tarief. Uit berekeningen van VRT NWS blijkt dat de factuur van deze mensen in één klap tot 85 procent duurder kan worden.

De uitbreiding van het sociale energietarief naar de bevolking die een verhoogde tegemoetkoming geniet wordt over een maand teruggeschroefd. Wat is de impact van dergelijke beslissing op deze groep mensen in een financieel kwetsbare positie?

RuimteVaarder Marleen vertelt haar verhaal in een rapportage van Visie.

Screenshot 2023 06 02 at 10 27 05 UITGEBREID SOCIAAL ENERGIETARIEF on Vimeo

Hoe kan het sociaal energietarief energiearmoede bestrijden?

Het sociaal energietarief blijft een belangrijke maatregel om energiearmoede effectief te bestrijden. Dat merken we in de RuimteVaart elke dag opnieuw. Het geeft een nodige marge binnen een beperkt maandelijks budget.

De uitbreiding van dit sociaal tarief zorgde de voorbije jaren voor ademruimte voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming voor sociale zekerheid. Allesbehalve een overbodige luxe in een context waarin de kosten voor levensonderhoud blijven stijgen.

De afbouw van dit sociaal tarief neemt alle ademruimte onmiddellijk weer weg. De energiecrisis zal komende maand onvermijdelijk de 20% laagste inkomens in België treffen.

Hoog tijd voor de beloofde hervorming van het sociaal tarief! Wat nodig is?

- Een hervorming die rekening houdt met het inkomen van ieder huishouden.

- Een hervorming die de uitbreiding van het sociaal energietarief op basis van een inkomenscriterium verankert.

- Een hervorming die voorziet in een getrapte overgang voor huishoudens die net buiten deze uitbreiding vallen.

Daar pleiten we met De RuimteVaart en het Netwerk tegen armoede voor!

Energie wonen 1200pxl 580x340 q100

Laatste nieuwsberichten

De RuimteVaart vzw zoekt speel-vrijwilliger bij gezinsactiviteiten in zomervakantie

25 april 2024 | Klara

Gezinswerking WIJLAND is een deelwerking van de RuimteVaart, waar kinderen, ouders en begeleiders samen spelen en groeien. Tijdens gezinsactiviteiten komen ouders en kinderen samen om even de zorgen aan de kapstok te hangen en een fijne tijd te beleven.

WIJLAND is om zoek naar speelvrijwilligers voor de zomervakantie.

2 begeleiders (V/X/M) gezocht voor ons sociaal restaurant ! (60% onbepaalde duur en 80% functie tot eind 2025, mogelijk verlengbaar)

15 april 2024 | Freya en Liliane

Na 14 jaar gaat restaurant begeleider Ria met pensioen. Begeleider Toon gaat terug dichter bij huis aan de slag. Dus zoeken begeleider Kristof en ons team twee fijne nieuwe collega's om dit top-team verder te zetten!

Gezocht: vrijwilliger-chauffeur / bijrijder!

19 maart 2024 | Kristof

Geen restaurant zonder maaltijden en geen maaltijden zonder voeding! Heb je een rijbewijs? Lukt het om bakken voedingsmiddelen in en uit de wagen tillen? Zin om een essentiële schakel te worden in ons restaurant team? Laat het weten!