Ga verder naar de inhoud

Geslaagde try-out spel klimaatvriendelijk leven in De Grasmus

13 juni 2023, door Sanne

Team duurzaam wonen ontwikkelt een vormingsspel klimaatvriendelijk leven voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Vorige maand probeerden ze een demo-versie alvast uit bij de enthousiaste leerlingen van De Grasmus!

Vormingsspel klimaatvriendelijk leven

Vorige maand waren de energiesnoeiers van De RuimteVaart te gast in De Grasmus. Ze testten daar voor de eerste keer hun nieuwe vormingsspel over klimaatvriendelijk leven. In samenwerking met De Aanstokerij en Welzijnszorg ontwikkelden ze het voorbije jaar een spel voor leerlingen van de derde graad lager onderwijs.

De energiesnoeiers gaan in het dagelijks leven in gesprek met mensen in armoede over energiezuinig en klimaatvriendelijk leven. Die ervaring komt in dit spel van pas wanneer ze situaties uit energiescans en uit De RuimteVaart voorschotelen aan de leerlingen. De fantasievolle tips van de leerlingen van het vijfde jaar gaven alvast stof tot nadenken.

Spel grasmus mei 23

Try-out in De Grasmus

De klasgroep werd opgedeeld in 4 groepen om op die manier opdrachten uit te voeren rond 4 thema’s. Bij het thema ‘wonen’ voerden de leerlingen onder deskundige begeleiding van de energiesnoeiers een scan uit in hun eigen klas. Bij ‘eten’ dachten de leerlingen na in welk seizoen welke groenten in België geteeld worden. Bij de opdracht ‘verplaatsen’ lieten de 10-jarigen van De Grasmus hun meest creatieve kant zien en tekenden ze voertuigen zonder benzine in alle kleuren van de regenboog. Ten slotte maakten ze in het thema ‘kopen’ kennis met oplossingen om de afvalberg te verkleinen, zoals tandpasta-tabletten, shampoo bar, schoenen gemaakt van gerecycleerde petflessen…

Spel grasmus mei 23 2

Vormingsspel in laatste afwerkingsfase

Na deze geslaagde try-out passen we het spel en de opdrachten nog wat aan en plannen we zo snel mogelijk een nieuwe try-out in een andere school. De enthousiaste interactie tussen energiesnoeiers en leerlingen en de uitwisseling van ervaringen rond klimaatvriendelijk leven smaken naar meer.

Ik kreeg veel positieve energie van de manier waarop de leerlingen enthousiast met de meettoestellen aan de slag gingen.

Energiesnoeier De RuimteVaart

Laatste nieuwsberichten

Klus-vrijwilliger gezocht!

15 februari 2024 | Sanne

Sterk in klussen? Zin om je handen uit de mouwen te steken? Wie weet ben jij wie we zoeken!

Hoog tijd voor hervorming. Naar een sociaal rechtvaardig energietarief!

02 juni 2023 | Stijn

Vanaf 1 juli 2023 wordt het uitgebreid sociaal tarief voor energie afgeschaft. 500.000 huishoudens verliezen hun recht op sociaal tarief. Uit berekeningen van VRT NWS blijkt dat de factuur van deze mensen in één klap tot 85 procent duurder kan worden.