Ga verder naar de inhoud

Geslaagde try-out spel klimaatvriendelijk leven in De Grasmus

13 juni 2023, door Sanne

Team duurzaam wonen ontwikkelt een vormingsspel klimaatvriendelijk leven voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Vorige maand probeerden ze een demo-versie alvast uit bij de enthousiaste leerlingen van De Grasmus!

Vormingsspel klimaatvriendelijk leven

Vorige maand waren de energiesnoeiers van De RuimteVaart te gast in De Grasmus. Ze testten daar voor de eerste keer hun nieuwe vormingsspel over klimaatvriendelijk leven. In samenwerking met De Aanstokerij en Welzijnszorg ontwikkelden ze het voorbije jaar een spel voor leerlingen van de derde graad lager onderwijs.

De energiesnoeiers gaan in het dagelijks leven in gesprek met mensen in armoede over energiezuinig en klimaatvriendelijk leven. Die ervaring komt in dit spel van pas wanneer ze situaties uit energiescans en uit De RuimteVaart voorschotelen aan de leerlingen. De fantasievolle tips van de leerlingen van het vijfde jaar gaven alvast stof tot nadenken.

Spel grasmus mei 23

Try-out in De Grasmus

De klasgroep werd opgedeeld in 4 groepen om op die manier opdrachten uit te voeren rond 4 thema’s. Bij het thema ‘wonen’ voerden de leerlingen onder deskundige begeleiding van de energiesnoeiers een scan uit in hun eigen klas. Bij ‘eten’ dachten de leerlingen na in welk seizoen welke groenten in België geteeld worden. Bij de opdracht ‘verplaatsen’ lieten de 10-jarigen van De Grasmus hun meest creatieve kant zien en tekenden ze voertuigen zonder benzine in alle kleuren van de regenboog. Ten slotte maakten ze in het thema ‘kopen’ kennis met oplossingen om de afvalberg te verkleinen, zoals tandpasta-tabletten, shampoo bar, schoenen gemaakt van gerecycleerde petflessen…

Spel grasmus mei 23 2

Vormingsspel in laatste afwerkingsfase

Na deze geslaagde try-out passen we het spel en de opdrachten nog wat aan en plannen we zo snel mogelijk een nieuwe try-out in een andere school. De enthousiaste interactie tussen energiesnoeiers en leerlingen en de uitwisseling van ervaringen rond klimaatvriendelijk leven smaken naar meer.

Ik kreeg veel positieve energie van de manier waarop de leerlingen enthousiast met de meettoestellen aan de slag gingen.

Energiesnoeier De RuimteVaart

Laatste nieuwsberichten

De RuimteVaart vzw zoekt speel-vrijwilliger bij gezinsactiviteiten in zomervakantie

25 april 2024 | Klara

Gezinswerking WIJLAND is een deelwerking van de RuimteVaart, waar kinderen, ouders en begeleiders samen spelen en groeien. Tijdens gezinsactiviteiten komen ouders en kinderen samen om even de zorgen aan de kapstok te hangen en een fijne tijd te beleven.

WIJLAND is om zoek naar speelvrijwilligers voor de zomervakantie.

2 begeleiders (V/X/M) gezocht voor ons sociaal restaurant ! (60% onbepaalde duur en 80% functie tot eind 2025, mogelijk verlengbaar)

15 april 2024 | Freya en Liliane

Na 14 jaar gaat restaurant begeleider Ria met pensioen. Begeleider Toon gaat terug dichter bij huis aan de slag. Dus zoeken begeleider Kristof en ons team twee fijne nieuwe collega's om dit top-team verder te zetten!

Gezocht: vrijwilliger-chauffeur / bijrijder!

19 maart 2024 | Kristof

Geen restaurant zonder maaltijden en geen maaltijden zonder voeding! Heb je een rijbewijs? Lukt het om bakken voedingsmiddelen in en uit de wagen tillen? Zin om een essentiële schakel te worden in ons restaurant team? Laat het weten!