Ga verder naar de inhoud

De curatoren - of hoe burgers meewerken aan de programmatie van 30CC

14 juli 2022, door Freya

Drie jaar geleden vatte De RuimteVaart samen met de Buurtcentra Leuven en Buurtwerk 't Lampeke het curatoren project aan ism 30CC en Cera. Bedoeling: mensen van de Leuvense basiswerkingen betrekken bij het opstellen van de culturele agenda in Leuven. Ambitieus! Vier RuimteVaarders waren heel nauw betrokken. Doorheen corona.

De curatoren uit de startblokken

Drie jaar geleden kwamen we met Leuvense basiswerkingen en 30CC samen. 30CC wilde drie jaar lang zoeken naar manieren om groepen Leuvenaars mee in te schakelen bij het bepalen van de programmatie op de Leuvense podia. Naast een groep jongeren, studenten en leerlingen uit het secundair onderwijs wilde ze ook een groep betrekken vanuit de Leuvense basiswerkingen.

Een nieuwe groep vormde zich, met een aantal vertegenwoordigers uit elke basiswerking. Net voor corona staken ze van wal. Elke twee weken kwamen ze samen, telkens op een andere inspirerende culturele of sociale plek in Leuven. De groep dompelde zich onder in hoe programmeren werkt. De curatoren kozen samen een thema waarrond ze het volgende culturele seizoen een aantal voorstellingen wilden programmeren. Het thema 'eenzaamheid en de zoektocht van de mens naar zijn plek in de wereld' stond in het eerste jaar centraal. Ze gingen tussenin veel op prospectie gaan door voorstellingen elders te bekijken ter inspiratie.

Curatoren 2022

De curatoren doorheen corona

Om de twee weken spraken de curatoren af met de participatiebegeleider van 30CC. Ze spraken een eerste jaarthema af en planden een aantal voorstellingen rond het thema eenzaamheid. En toen kwam corona. Bijeenkomen ging niet meer. Geplande voorstellingen konden niet doorgaan. Prospecteren voor een volgend seizoen een lange tijd ook niet. Waar naartoe gewerkt was, stond op pauze, net als de hele wereld. Het eerder gekozen thema 'eenzaamheid' werd meer dan ooit actueel.

Maar de lange pauze kon de motivatie van de groep niet breken. In de zomer van 2020 kwamen ze terug na lange tijd voor het eerst samen. Een aantal curatoren hadden hun huis die hele tijd amper verlaten. Maar voor de Curatoren zetten ze de eerste stap naar buiten. Ook het feit dat uit hun eerste geprogrammeerde seizoen bijna geen voorstellingen daadwerkelijk uitgevoerd waren, hield hen niet tegen.

Vorig seizoen programmeerden ze rond het thema 'Vrijheid'. Het hield de groep bezig hoe vrijheid werd ingeperkt met veel kwalijke gevolgen. Maar ook de waardering van 'kleine gelukskes' inspireerde. Wat zijn grenzen van vrijheid? De curatoren sloten hun programmatie af met een Soirée Composée, waarbij ook mensen in de basiswerkingen gefilmd waren, prachtige muziek maakten, in debat gingen samen met andere kunstenaars.

Logo curatoren

De Soirée Composée rond 'Vrijheid' had veel succes, ook omdat de Curatoren de kans kregen om zelf een boodschap uit te drukken en te presenteren.

Marie-Josée, curator en RuimteVaarder

De curatoren - wissel van de wacht

Vele redenen voor curatoren om mee in te stappen in het project. Zelf nieuwe dingen ontdekken en proberen door te geven. Andere mensen raken met een boodschap. Zorgen dat er meer voorstellingen overdag komen, wanneer zelf 's avonds op pad gaan niet evident is. Elke curator had zijn eigen reden om mee te stappen in het traject. Zorgen dat bepaalde groepen meer naar voorstellingen komen kijken. En zo vormde zich een diverse maar ook hechte groep curatoren.

Marie-Josée en Anny waren de eerste curatoren betrokken vanuit De RuimteVaart. Het afgelopen jaar werden zij afgewisseld door Mehdi en Luc.

Het driejarenproject met de steun van Cera kwam teneinde. Voor het cultureel seizoen planden de Curatoren nog een reeks voorstellingen rond het thema 'Verbondenheid'. 30CC wil echter verder met 'horizontaal' programmeren: burgers mee betrekken bij het bepalen wat er in de Leuvense zalen speelt. Samen met Luc en Mehdi zijn we heel benieuwd naar wat nog komen gaat!

Laatste nieuwsberichten

Recht op wonen: meer dan een dak boven je hoofd?

18 februari 2022 | Freya, Birgit, Katrien

Woonkosten swingen de pan uit. Al helemaal voor wie het financieel niet breed heeft. Opties zijn: hopen op een sociale huurwoning, maandelijks worstelen om rond te komen, toch verhuizen naar een goedkopere plek, … Welke keuzevrijheid rest er mensen die in armoede leven nog bij het vinden van een woonst?

De RuimteVaart heeft financiële steun van bedrijven en burgers nodig.

09 december 2021 | Freya

Berichtgeving rond Poverello stelt dat deze organisatie over heel grote reserves beschikt maar dat deze niet naar armenzorg zouden gaan. Als armoedevereniging lezen we dit met verbijstering. Zelf moeten we jaarlijks op zoek naar minstens 35.000€ om het basisaanbod naar mensen in armoede rond te krijgen.

Gezocht: enthousiaste begeleider / projectverantwoordelijke (V/X/M) voor de vrijwilligerswerking Duurzaam Wonen

21 september 2021 | Freya

De RuimteVaart is op zoek naar een begeleider / projectverantwoordelijke voor de vrijwilligerswerking Duurzaam Wonen. Met ervaring in het ondersteunen van vrijwilligers en voeling met de thema's armoede & wonen heb je de nodige capaciteiten in huis om dit project te trekken!