Ga verder naar de inhoud

Beelden van het leed van kinderen doen mijn moederhart bloeden

08 maart 2024, door Sien en Klara

Gezinswerking Wijland en Inloopteam De Mobil luisterden naar de signalen van gezinnen, brachten geïnteresseerden samen en organiseerden een actie voor de slachtoffers van het conflict in Gaza.

Wanneer een conflict je werking binnensluipt…

In het najaar van 2023 overheerste het conflict in Gaza onze (sociale) media. De verschrikkelijke beelden kwamen hard binnen. Ook tijdens de groepswerkingen van gezinswerking WIJLAND en Inloopteam De Mobil voelden we dit. Mama’s konden niet meer genieten van het fijn spelen met hun kind. Ze waren met hun gedachten bij de kinderen in Gaza die geen kind meer kunnen zijn. Kinderen tekenden spontaan Palestijnse vlaggen en stelden vragen, zoals: “Stem jij op Palestina?”.

Voor de begeleiders van De Mobil en WIJLAND was het snel duidelijk. We moeten iets doen rond dit thema. Maar wat?
Moeten we partij innemen en met Palestijnse vlaggen zwaaien? En moeten we dit dan doen bij alle conflicten in de wereld? Kunnen we dit doen als werkingen die een open en veilige plek willen zijn voor ALLE gezinnen? Moeten we niet eerst en vooral extra ruimte geven aan de emoties van gezinnen? Maar we kunnen toch ook niet niets doen? …

De vele vragen, gevoeligheden en bedenkingen lieten ons niet los. Zonder exact te weten waar we gingen uitkomen, brachten we ouders samen.

Beer a5

We uitten ons gevoel met Dixitkaarten

Tijdens twee groepsmomenten gebruikten we de mooie en fantasierijke kaarten van het gezelschapsspel DIXIT om ons gevoel te verwoorden. We spraken over erg moeilijke emoties en herinneringen aan conflicten in het land van herkomst.

Het leed van kinderen raakt ons en laat ons moederhart bloeden. We voelen ons machteloos! Tijdens de groepsmomenten noteerde een begeleidster daarbij deze woorden die werden verbonden aan de beelden.

Leeuw

Tijd voor actie!

Ouders wilden ook graag iets doen voor de slachtoffers. We kozen samen voor een inzamelactie op de markt in Leuven. Vrijdag 15 december 2023 was het zover! Het vroege uur hield onze ouders niet tegen. We verkochten veel lekkers en versierden onze stand uitnodigend en met een boodschap.

Warme muntthee was onze manier om mensen aan te spreken en uit te leggen wat we hier deden. Al was het soms onwennig, het leverde wel iets op. Een mooi bedrag voor Artsen Zonder Grenzen, maar vooral ook een warm gevoel en ruimte voor verbindende gesprekken.

Foto artikel Actie Palestina 1

Laatste nieuwsberichten

Een kwaliteitsvol stekje voor iedereen!

25 juni 2024 | dialooggroep WONEN

Proficiat, jij hebt een stekje gevonden!

1. Neem het mee & draag er zorg voor.
2. Geef het een gepast plekje. Of geef het aan iemand die dit stekje verdient.
3. Deel een foto van dit stekje, tag @deruimtevaart met #woneninleuven.

Zo kan dit stekje verder groeien.
Want wij wensen voor iedereen in Leuven een kwaliteitsvol plekje om te wonen.

De RuimteVaart vzw zoekt speel-vrijwilliger bij gezinsactiviteiten in zomervakantie

25 april 2024 | Klara

Gezinswerking WIJLAND is een deelwerking van de RuimteVaart, waar kinderen, ouders en begeleiders samen spelen en groeien. Tijdens gezinsactiviteiten komen ouders en kinderen samen om even de zorgen aan de kapstok te hangen en een fijne tijd te beleven.

WIJLAND is om zoek naar speelvrijwilligers voor de zomervakantie.

2 begeleiders (V/X/M) gezocht voor ons sociaal restaurant ! (60% onbepaalde duur en 80% functie tot eind 2025, mogelijk verlengbaar)

15 april 2024 | Freya en Liliane

Na 14 jaar gaat restaurant begeleider Ria met pensioen. Begeleider Toon gaat terug dichter bij huis aan de slag. Dus zoeken begeleider Kristof en ons team twee fijne nieuwe collega's om dit top-team verder te zetten!