Ga verder naar de inhoud

De RuimteVaart : samen doorheen Corona

15 september 2020, door Freya, Birgit

Bezoekers, vrijwilligers en medewerkers houden mekaar doorheen Corona vast. Ongeziene tijden, maar gelukkig ook ongeziene inzet!

6.834 afhaalmaaltijden

Het was me het voorjaar wel! Net als eenieder trof de corona-crisis ook de RuimteVaart en haar Ruimtevaarders. Onaangekondigd. Uit het niets. Als iets dat ons gemeen beet had weten te nemen, zoals nooit tevoren iets had gedaan.

Maar wat een veerkracht toonden onze medewerkers, onze bezoekers en ook mensen die ons tot dan nog niet kenden!

Van dag op dag schakelden we om naar afhaalmaaltijden. Ze vlogen de deur uit! Van 13 maart tot eind juli verzorgden we maar liefst 6.834 afhaalmaaltijden. Buren staken de handen uit de mouwen in ons sociaal restaurant. Via Leuven Helpt kregen we talrijke buurtbewoners over de vloer. Tom, Daan, Els, Dessy, Natalie, Judith, Matti, Eline, Lise, Win, Silke, Jolijn, Siebert,... kookten, maakten groenten en vloeren schoon. Ook in Corona tijden overtroffen onze restaurantmedewerkers zichzelf.

Raamboodschap 1

Fietskoeriers

En ook in drukke tijden worden extraatjes niet vergeten. Het sociaal restaurant deelde warmte en comfortfood uit aan bezoekers en buurtbewoners in de vorm van lekkere dinokoekjes op grootmoeders wijze, chocoladecake en ander lekkers met een hartverwarmende boodschap.

We kregen ook hulp van een heel team vrijwillige fietskoeriers (Dirk, Zekria, Mohammed, Bram, Annemie, Luk, …) die maaltijden aan huis brachten van wie niet tot bij ons geraakte!

Om al dat eten op Corona veilige manier te verdelen, maakten Sanne, Sarah, Hilda en Magda mondmaskers in alle maten, vormen en kleuren voor alle bezoekers en medewerkers van de Ruimtevaart.

In plaats van onze gewoonlijke praatjes bij de koffie, belden we iedereen regelmatig op. We zochten oplossingen voor wie niet naar de winkel kon, voor wie het lastig had met het alleen zijn, voor wie goesting had om iets te doen, … En weer konden we op veel helpende Leuvense handen rekenen.

Maar ook in onze buurt probeerden we teken van leven te geven.

In de Valkerijgang konden kinderen op beren zoektocht. Liliane zorgde ervoor dat er elke dag wel weer een nieuwe beer te ontdekken viel.

Aan culinaire speurneuzen werd ook gedacht. Met de recepten posters van Curieus werd de Valkerijstraat en Valkenplein omgetoverd in een kookboekenstraat. Alle recepten kan je ook nog naslaan in een lokaal curieus kookboek. Het sociaal restaurant van de Ruimtevaart gaat er in de zomermaanden mee aan de slag. Kom gerust eens proeven van het beste van je buren!

Omdat ook de paashaas voor gekke tijden stond, besloten Sarah en Klara van gezinswerking Wijland een handje toe te steken door paaseitjes te leveren bij de gezinnen. Blij om alle gezinnen en kinderen op deze manier nog eens terug te zien!

Streetheart, Treepack en Quarantekening Leuven toverden warme boodschappen in de buurt op ramen en deuren. Jamina en Lieve tekenden hartverwarmende coronaboodschappen op ramen en in spiegels van toiletten. Steeds opnieuw warme verrassingen. We blijven verbonden!

Radio Scorpio, Huis van de Mens en Curieus sloegen de handen in elkaar. Op zondag 3 mei draaide Radio Scorpio plaatjes voor de buurt van het Sluispark tot aan de Vaartkom. Vanuit ons kot toch een beetje samen. Warme boodschappen vlogen de radio uit.

Stap voor stap komen we dichter bij een RuimteVaart zoals we deze kennen. Het naaiatelier startte begin juni terug op in kleinere groepjes. Bij gezinswerking Wijland konden gezinnen terug komen spelen, eerst gezin per gezin en sinds juli terug met een paar gezinnen per keer. De energiesnoeiers startten midden juli terug op met aan huis mensen te helpen om te besparen op hun energiefactuur. Alles met mondmaskers, handschoenen & wat meer afstand dan we gewoon waren.

Stap voor stap. Wetend dat we er nog niet zijn. Dat velen het nog moeilijk gaan krijgen, met facturen betalen, met schoolwerk, met misschien opnieuw wat minder vrijheid als er nog een coronagolf komt. Maar ook wetend dat we er samen voor mekaar zijn. Dat dingen mogelijk blijven. Dat we samen oplossingen zoeken. Doorheen Corona. Samen!

Samen met onze bezoekers, onze buren, onze mede-Leuvenaren, en ook samen met veel sympathisanten en financiële ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting, het Nike COVID-19 Hulpfonds, Nelson Labs Europe - Sotera Health Company en OHL die ons ondersteunden om onze dienstverlening tijdens de crisis te kunnen voortzetten!

Laatste nieuwsberichten

Gezocht: enthousiaste begeleider / projectverantwoordelijke (V/X/M) voor de vrijwilligerswerking Duurzaam Wonen

21 september 2021 | Freya

De RuimteVaart is op zoek naar een begeleider / projectverantwoordelijke voor de vrijwilligerswerking Duurzaam Wonen. Met ervaring in het ondersteunen van vrijwilligers en voeling met de thema's armoede & wonen heb je de nodige capaciteiten in huis om dit project te trekken!

‘Sorry, geen huurpremie voor jou, want je huur is te hoog. Hoe absurd is dat?’

24 juni 2021 | Lore Soetemans, Silke Hermans, Birgit Goris

Betaalbaar wonen is een probleem in Leuven en al zeker voor wie het financieel niet breed heeft. Stagiairs sociaal werk Silke en Lore werden gegrepen door de absurditeit van regelgeving toen ze RuimteVaart-medewerker F. wilden ondersteunen bij het aanvragen van een huurpremie.

Met stille trom - Doodgaan onderaan de maatschappelijke ladder

29 januari 2021 | Freya

Vorige week overleden twee van onze mensen. Het waren er twee te veel. Het kruipt onder ons vel als basiswerkers in de nulde lijn.