Coördinatrice Saskia kiest voor een nieuwe richting: “Maar mijn favoriete kleur is helemaal niet oranje!”

Na 15 jaar verlaat Saskia de RuimteVaart. Jan ging hierover met haar in gesprek.

22 februari 2019, door Jan Vermeir

Op de vraag wat ze het meest gaat missen antwoordt Saskia met de gekende Saskia-humor: "de koffie!!". Nee, natuurlijk niet: de mensen. En meer nog de sfeer hier op de Ruimtevaart. Mensen hebben een heel gelijkwaardige manier om met elkaar om te gaan, je komt hier een mix van mensen tegen die je anders nooit zou leren kennen.

De Ruimtevaart-coördinatrice Saskia geeft de fakkel na ruim 15 jaar door aan Freya. Sja, 15 jaar en drie maand is niet niks! "Ik ga het wel een beetje missen om de baas te spelen" grapt ze weer, dit keer iets ernstiger denk ik. "Dus het afscheidsfeestje was een beetje raar voor me: ik mocht me van Liliane nergens mee bemoeien en dat is een beetje uitzonderlijk. Relax en enjoy ... Ik heb er enorm van genoten en pinkte een traan weg.”

“Het zal een hele verandering voor me zijn. Toch heb ik ervoor gekozen om een nieuwe uitdaging aan te gaan: ik ga voor Civitaz (onderzoeksgroep rond burgerschap) aan de UCLL een studie maken rond het inzetten van kwetsbare vrijwilligers. Maar ook de praktijk komt aan bod: ik ga een netwerk opstarten om organisaties zoals De Ruimtevaart, en groter, die nu wel vrijwilligers willen aanwerven maar niet goed weten hoe dit te doen, te helpen."

Wat heb je de afgelopen 15 jaar op persoonlijk vlak eigenlijk bijgeleerd? Welke vaardigheid die je voordien niet had zijn hier aangescherpt? "Ik heb geleerd me boos te maken. Vroeger kon ik dat helemaal niet, maar hier heb ik geleerd dat er niets mis is met tonen dat je boos bent, het is geen negatieve ‘te verbergen’ emotie. Boos zijn kan perfect ook een daad van liefde zijn. Toen ik boos werd tegen iemand die op persoonlijk vlak niet goed bezig was, besefte die dat mijn boosheid eigenlijk betekende dat zijn situatie mij niet onverschillig liet. En het werkte. Je op tijd en stond boos maken om jezelf te verdedigen of om een groep andere mensen te verdedigen die minder mondig zijn, werkt. Want ik heb hier ook geleerd dat één persoon wel degelijk het verschil kan maken. Wat je doet heeft wel degelijk invloed".

Wij wens je alle goeds toe Saskia, en weten dat je nog vaak zal langskomen.

Oei, ik moet de titel nog uitleggen :-) een geheimpje dat we nog niet weten over Saskia: toen ze zwanger was van haar oudste dochter hadden ze het huis gerenoveerd en retro-oranje tegeltjes gebruikt. Het verhaal ging dat ze die kleur graag zag. Daarom gebruikt haar petekindje bij elke tekening die ze voor meter maakt steevast oranje. Saskia vindt het ook niet erg, en zegt er niets van. Maar haar échte lievelingskleur is eigenlijk… smaragdgroen!